Yrittäjien puheenjohtaja antaa kiitosta

1.4.2016 / Toholammin kehitys

Toholammilla on hyvä yrittämisen henki

– Kunta ja yrittäjät ovat samassa veneessä. Toholammilla on hyvä yrittämisen henki, Heikki Luoma kehuu.

Hän toimii viidettä vuotta paikallisen yrittäjäyhdistyksen johdossa. Luoma sanoo, että viime syksystä lähtien kuukausittain järjestetyt aamukahvitilaisuudet ovat osoittautuneet myös onnistuneiksi.

– Niissä on yrittäjien kanssa kunnan kehitysyhtiön väki ja kunnanjohtaja keskustelemassa ajankohtaisista asioista. Yhteydenpito säilyy näin kiinteänä ja mutkattomana, Luoma toteaa.

Hän huomauttaa, ettei välttämättä tarvitse olla aina edes edeltä sovittua asiaa, kun kokoonnutaan.

KUNNAN PÄÄTÖKSET VAIKUTTAVAT

– Toholammin kunnan elinkeinostrategiassa nostetaan esiin myös yritysvaikutusten arviointi. Sen tavoitteena on kehittää kunnallista päätöksentekoa niin, että päätösten yritysvaikutuksia arvioidaan ennakkoon entistä systemaattisemmin, Luoma sanoo.

Hän muistuttaa, että suurin osa kunnassa tehtävistä päätöksistä vaikuttaa jollakin tapaa yritysten toimintaedellytyksiin.

– Yrittäjälähtöisyys ja yrittäjämäinen ajattelutapa päätöksenteossa ovat tärkeitä edellytyksiä yritystoiminnan kehittymiselle. Kunnassa tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan tai välillisesti yrityksiin, kun puhutaan esimerkiksi koulutus-, hankinta-, asunto- tai kaavoitusasioista. Yritysvaikutusten arvioinnin pitääkin olla osa kunnan arkista päätöksentekoa, puheenjohtaja lisää.

Luoma toivoo, että kunnassa voitaisiin edetä myönteiseen päätökseen myös laajennetun palvelusetelin käyttöönotossa.

HEIKKI ON MELKOINEN TAITAJA

Heikki LuomaHeikki Luoma on vetänyt korjaamotoimintaa harjoittavaa yritystään kohta kolme vuosikymmentä. Yrityksen juuret ulottuvat aina 1960-luvun puolivälin tienoille. Tätä nykyä Luoman korjaamolla keskitytään lähinnä autojen, traktoreiden ja maatalouskoneiden korjauksiin.

– Pienkoneet olemme pyrkineet jättämään sivummalle, yrittäjä kertoo.

Isäntä itse tulee hommiin jo aamuvarhaisella, kuuden maissa. Hän sanoo aamutuntien olevan hyvin usein päivän tehokkaimpia.

Yrittäjän harrastuksiin kuuluu musiikki. Itse hän soittaa kitaraa ja bassoa. Soittohommat olivat aktiivisimmillaan 1980-luvulla, kun Luoma ja Veijo Porkola vetivät Alta -yhtyettä. Keikoilla käytiin maakunnassa ja laajemminkin. Myöhemmin Luoma on ollut mukana Option kokoonpanossa.

– Sillä kokoonpanolla soitimme vielä viime kesänäkin yhdet häät. Heikin lisäksi siinä ovat mukana Pekka Remesaho, Rauno Kiviniemi ja  Mikko Luoma.

Ja sitten Heikki avaa tietokoneen ja näyttää kuvaa 1972 mallin Porschesta, joka näyttää romutettavaksi menevältä ajopeliltä. Mutta eipä ole mennyt. Nyt se loistaa hänen tallissaan.

– Porschesta oli helppo tehdä ajopeli, kun se oli valmiiksi purettu. Ei tarvinnut muuta kuin kasata, Heikki huomauttaa osuvasti.

Hänen käsissään on herännyt henkiin useampia autoja ja moottoripyöriä.

– Netti auttaa, kun tarvitaan osia. Niitä löytyy ja tilaukset ovat aika nopeasti perillä tulivatpa osat sitten mistä asti tahansa.

Heikki Luoma myöntää, että kyllähän näissä töissä on omat haasteensa, mutta sitten kun näkee lopputuloksen, se on ikään kuin jonkinlainen täyttymys.

– Ei se ajaminen enää olekaan niin tärkeää. Muutaman kerran kesässä saatetaan huristella.

Melkoinen muutos. Porsche ennen ja nyt.

Heikki Luoma ET