Infotilaisuus torstai-iltana toholampilaisyrittäjille

15.3.2016 / Toholammin kehitys

Tuulivoimapuistojen rakentaminen tietää työtä

Toholammilla puhutaan tämän viikon torstaina paikkakuntaa koskettavien tuulivoimapuistojen rakentamisesta. Mukaan on kutsuttu erityisesti rakentamisesta kiinnostuneita urakoitsijoita ja palvelun tarjoajia.

Toholammille valmistellaan kahta tuulivoimapuistoaluetta. Länsi-Toholammin alueelle on kaavailtu wpd Finland Oy:n projektipäällikkö Tero Elon mukaan runsaan 30 tuulivoimalan puistoa ja Toholampi – Lestijärvi alueen puistoon puolestaan on tulossa mahdollisesti yli 70 tuulivoimalaa. Länsi-Toholammin osalta saadaan kaavaehdotus valmiiksi aivan lähitulevaisuudessa, kun taas Toholampi-Lestijärvi alueen puiston osalta on meneillään ympäristövaikutusten arviointi.

tuulimyllyt

Valtion tukijärjestelmä tuulivoimalarakentamisessa on tällä hetkellä avoin. Projektipäällikkö Elo sanoo, että uusi järjestelmä on todennäköisesti tulossa voimaan vuoden 2017 lopulla.  Jos kävisi niin, että tuulivoima-alueista valitettaisiin, ehdittäisiin päätökset valitusten osalta saada päätökseen samaan aikaan, kun valtion uusi tukijärjestelmä astuu voimaan. Rakentaminen ei ilman valituksiakaan ala tuota aikaisemmin, koska tukijärjestelmä on avoin.

Projektipäällikkö Tero Elo sanoo, että tietysti maisemanäkökohdista katsottuna asiasta voidaan olla montaa eri mieltä.
– Jos asiaa puntaroidaan taloudellisesta näkokohdasta, hankkeet tietävät kuitenkin kuntaan työtä ja toimeentuloa. Maanomistajat saavat vuokratuloja ja kunnan pussiin kertyy puolestaan lisää verotuloja.
– Ensi torstai-iltana järjestämme tilaisuuden yrittäjile, jotta he voivat valmistautua tulevaan ja pohtia asioita omalta kantiltaan. Elo toteaa.
Hän sanoo, että alkuvaiheessa pitää rakentaa alueille tiestöä, jossa tietysti tarvitaan soraa, kuorma-autoja ja kaivinkoneita. Tarvittava kalusto ja materiaali pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä.
– Kun rakennustyöt todella pääsevät käyntiin, tarvitaan tietysti myös majoitus- ja ravintolapalveluja, Elo huomauttaa.
Rakentaminen kestää parisen vuotta ja sen ajan alueella asuu kolmisenkymmentä rakennusmiestä.

Projektipäällikkö Tero Elo huomauttaa, etteivät työt varmasti lopu siihenkään.
–  Kun tuulivoimapuistot ovat valmistuneet. Alueen tiestö tarvitsee huoltoa ja talvella aurausta. Lestijärvelle on tulossa myös tuulivoimapuistoja, joten näiden alueiden myllyjen huolto työllistää myös väkeä.