Tänä syksynä saadaan hyvä puolukkasato

23.8.2016 / Toholammin kehitys

Toholammin 4H yhdistys aloitti puolukan oston maanantaina. Toiminnanjohtaja Sari Pajakoski kertoi, että puolukka ei ole vielä täysin kypsynyt, mutta nyt sitä ostetaan lähinnä hyytelömarjaksi. Ostohinta oli 90 senttiä kilolta. 4H yhdistys saa tietää sisäänostohinnan ostopäivänä.

Toholampilaisella Tapio Virkkalalla on pitkä kokemus marjastamisesta. Hän kertoi puolukkaa tulevan hyvin ja uskoi, että marja kypsyy yllättävän pian. Virkkala epäili, että puolukan ostokausi saattaa jäädä lyhyeksi jos sitä tulee muuallakin yhtä hyvin kuin Toholammilla.

Toiminnanjohtaja Sari Pajakoski muisteli paikallisen 4H yhdistyksen ostaneen puolukkaa vuonna 2007 lähes 35 000 kiloa. Normaali puolukkavuosina määrä on noin 15 000 kilon paikkeilla. Pienimmillään ostot ovat jääneet muutamaan kymmeneen kiloon. Toholammin 4H yhdistys aloitti marjojen ostamisen vuonna 2001. Tuolloin puolukkaa tuli myyntiin vajaat 9 000 kiloa. 14 vuoden aikana 4H yhdistys on ottanut vastaan puolukkaa runsaat 162 000 kiloa. Viime syksynä yhdistys osti puolukkaa 19 000 kiloa. 4H välittää marjat Polarika Oy:lle.

Maanantai-iltana toivat marjojaan myyntipaikalle myös Ari ja Tommi Lamu. Veljeksillä oli komea laatikkorinki ympärillään.

– Aivan ympäri Toholampea on marjastettu. Nyt puolukka on kaksi viikkoa aikaisemmassa kuin viime vuonna, Lamut totesivat.

Marjastajat kertoivat, että puolukkaa on nyt metsää kasvavilla paikoilla, avomailla ei löydy. Se kasvaa tänä syksynä usein kovinkin lyhyessä varressa, josta poimurilla on niitä hankala saada.

Heti ensimmäinen ostoilta todisti kuitenkin sen, että väki on ollut aktiivisesti liikkeellä ja marjaa tulee lisää jatkossa. Ostettujen marjojen määrä nousi varmasti tuhansiin kiloihin.

Sari Pajakoski kertoi, että maanantai-illan lisäksi puolukkaa otetaan vastaan myös torstai-iltaisin.

Ari ja Tommi Lamulla oli puolukkaa 73 komeaa laatikollista.
Ari ja Tommi Lamulla oli puolukkaa 73 komeaa laatikollista.