Teurastamo rakennettiin 10 vuotta sitten

27.10.2016 / Toholammin kehitys

Polsolla on kasvatettu lampaita 27 vuotta

Polson lammasteurastamo on toiminut Toholammin Sykäräisessä kymmenen vuotta. Oman teurastamon perustaminen tuli Kaija ja Eero Polson lammastilalla ajankohtaiseksi, kun lampaiden teurastaminen lähialueilla kävi mahdottomaksi. Nyt vuositasolla Sykäräisessä teurastetaan noin 3 500 lammasta. Polson teurastamo palvelee Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan lampoloita.  Vuosi sitten teurastamossa tehtiinkin jo laajennus.

Kaija ja Eero Polso kertovat, että lampaan lihaa kysytään ympäri vuoden. Se ei enää rajoitu pääsiäisen tai joulun aikoihin. Valmispakkauksia menee jatkuvasti Kokkola – Vaasa akselille, kun taas ruhoja viedään esimerkiksi Jyväskylään, Mikkeliin, Ouluun ja Helsinkiin. Kahden sadan uuhen lampola ja teurastamo työllistävät omistajapariskunnan lisäksi kuusi henkilöä.

Kaija ja Eero Polso hankkivat ensimmäiset pihalampaat vuonna 1989. Kolme vuotta myöhemmin he laittoivat pystyyn lampolon.  Polson lampaat kasvatetaan luomuruualla. Eero Polso sanoo, että Keski-Pohjanmaan lampaista peräti 80 prosenttia on luomua.

Eero on myös Suomen teurastamoyhdistyksen puheenjohtaja, joten luottamustoimikin vie oman aikansa, mutta se on mielenkiintoinen ja haastava.

 

polson-teurastamo-1
Polson lampolossa on 200 uuhta.

 

polson-teurastamo-2
Jarmo Ahokas paloittelee ruhot ammattimiehen ottein.

 

Kaija ja Eero Polso ovat tyytyväisiä siihen, että lampaiden teurastus voidaan hoitaa omissa asianmukaisissa tiloissa.
Kaija ja Eero Polso ovat tyytyväisiä siihen, että lampaiden teurastus voidaan hoitaa omissa asianmukaisissa tiloissa.

 

Tauon jälkeen työt kutsuvat.
Tauon jälkeen työt kutsuvat.