Linly on kotiutunut hyvin Toholammille

28.10.2016 / Toholammin kehitys

Toholammilla saatiin jokin aika sitten tutustua thaimaalaiseen kulttuuriin. Paikkakunnalla asuu seitsemän Thaimaasta muuttanutta henkilöä. Ensimmäisenä heistä Toholammille muutti Sutatip ”Linly” Putsalung seitsemän vuotta sitten. Hänen ensimmäinen käyntinsä Toholammille osui tammikuuhun, joten Linly sai heti hyvän käsityksen siitä, millaiselta talven keskellä eläminen tuntuu.

– Kyllä tämä erilaisuus ihmetytti. Ei näkynyt aurinkoa, ihmisiä ja autoja oli vähän, Linly kertoo muistikuviaan seitsemän vuoden takaa Toholammilta.

Niin, kuka sitten kutsui Linlyn Toholammille. Veijo Luoma lomaili Thaimaassa ja tapasi kauniin ja mukavan tytön. Siitähän se lähti. Asiat etenivät niin, että Linly muutti tyttärensä kanssa Suomeen. Tytär, Siriluk Tachasupatrakul, on 12-vuotias. Hänen kutsumanimensä on Numvern. Linly kertoo, että Thaimaassa jokaisella on kutsumanimi, jota käytetään yleisesti.

– Saattaa olla, ettei tiedä lähisukulaisen oikeaa nimeä. Kutsumanimillä on maassa niin keskeinen asema.

Toholampilaisia Linly pitää mukavina ihmisinä.

– He ovat ehkä ensiksi hieman pidättyväisiä, mutta kun pääsee alkuun, niin hyvin menee ja hymyäkin tulee, Linly naurahtaa.

Hän sanoo, että he viihtyvät tyttärensä kanssa Toholammilla erittäin hyvin. Kaikki on sujunut hyvin.

– Täällä on hyvä koulutus. Olen kuluttautunut lähihoitajaksi ja olen töissä Ullavan Hopiakummussa. Tietysti se on tärkeintä, että täällä on perhe.

Veijo Luoma kertookin väliin, että Thaimaassa perhe on keskeinen asia ja vieläpä niin, että tytär huolehtii myös vanhemmistaan.

– Minun vanhempani asuvat myös Toholammilla ja Linly kysyikin, että kuinka usein sinä käyt heillä. Taisin vastata, että muutaman kuukauden välein. Hän kauhistui. Tilanne muuttui ja Linly pitää heihin tiiviisti yhteyttä. Jos ei mennä käymään, niin kyllä hän ainakin soittaa, Veijo kertoo.

Myös yhteydet äitiin, joka asuu Thaimaassa lähellä Kambodzan rajaa, hoituvat hyvin. Hän puhuu thai -kielen lisäksi myös kambodzaa. Veijo kertoo, että kutsuimme Linlyn äidin vierailulle Toholammille ja päätimme valita ajankohdaksi keskikesän, jotta täällä olisi lämmin.

– Niinhän siinä lopulta kävi, että juuri silloin Suomen kesä ei näyttänyt parhaimpia puoliaan. Piti pistää takkaan tulet, Veijo nauraa.

Linlyn tytär Numvern on kotiutunut Toholammille erinomaisesti. Kavereita on löytynyt. Hän

harrastaa pesäpalloa, sulkapalloa ja jääkiekkoa, jota hän pelaa Ylivieskan Jääkarhujen riveissä.

– Jääkiekkoharrastus lähti siitä, että mentiin kokeilemaan luistelua ja sitten hommattiin mailakin. Kun ilmoitin hänet Jääkarhujen harjotuksiin, kerroin, että kyseessä on nuori tyttö ja Thaimaasta kotoisin. Kyllähän se herätti kiinnostusta. Kaikki on mennyt todella mukavasti, Veijo kertoo.

Thaimaassa perhe vierailee kerran vuodessa ja on silloin siellä aina hieman pidemmän aikaa.

Linly ja Veijo.
Linly ja Veijo.

 

Numveran (vasemmalta) Salli Lamu ja Linly.
Numveran (vasemmalta) Salli Lamu ja Linly.

 

Toholammilla järjestetyssä tilaisuudessa sai tutustua Thai -kulttuuriin.
Toholammilla järjestetyssä tilaisuudessa sai tutustua Thai -kulttuuriin.