Markkinat avautumassa yrttikasviviljelylle

3.5.2016 / Toholammin kehitys

Tuotannon jalostus käynnistyy Härkänevalla

Toholammin Härkänevalla oli maanantaina koolla innostunutta väkeä. Kylällä toimiva Leader Snack on edelleen laajentamassa patukkatuotantoaan ja ryhtyy valmistamaan energia- ja suklaapatukoiden lisäksi terveysvaikutteisia yrttipatukoita.

Leader Snack Factory -konsernin toimitusjohtaja Janne Hakala ei päässyt tapahtumaan paikalle, mutta hänen uunituoreet terveisensä paikalla olleelle runsaalle kolmellekymmenelle hengelle välitti Toholammin Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kentala.

Hän kertoi, että luomuviljeltyjä yrttejä käytettäisiin patukoiden lisäksi  myös juomissa ja lääketeollisuudessa.

– Yritys on luvannut panostaa myös yrttituotannon jalostukseen Härkänevalla, joten se tietää lisäpanostuksia tänne. Uudenlainen toiminta vaatii myös uuden linjaston rakentamista, Kentala totesi.

Toiminnot tähtäävät siihen, että jo parin vuoden kuluttua tuotannon jalostustoiminta olisi Toholammilla mahdollista. – Tässä on meillä viljelyn osalta vähän aikaa opiskella, Kentala totesi.

Härkänevalla tuli esiin niin hieman oudompia, mutta myös jo entuudestaan tuttuja kasveja, joita jatkossa jalostettaisiin ja käytettäisiin tuotannossa. Listalla ovat: ruusujuuri, maca, goji -marja, maraljuuri, härkäpapu ja karpalo. Myös mahla oli listalla. Kaikilla on kasvumahdollisuudet alueellamme eli ne menestyvät Suomessa.

Tilaisuudessa oli paikalla myös luomu- ja yrttikasviviljelyn asiantuntijoita. He totesivat, että tähän saakka homma on lähinnä tökkinyt sen osalta, ettei ole ollut markkinoita.

– Nyt markkinat ovat avautumassa. Tämä tietää ainakin jonkinlaista lisäbisnestä maataloudelle, asiantuntijat kiittelivät.

Viljelijät ovat perustamassa osuuskuntaa toiminnan ympärille. Jo heti tilaisuudessa mukaan ilmoittautujia löytyi. Alkuvaiheessa kiinnostuneet voivat ilmoittautua Toholammin kehitysyhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kentalalle, mutta kesäkuun alusta lähtien Rainer Wennströmille. Hän tulee mukaan hankkeeseen. Mies on lähtöisin Härkänevalta ja palaa näin juurilleen. Vielä tämän kuukauden Wennström asuu Oulussa, jossa hän on tehnyt pitkän päivätyön Steiner koulun opettajana.

Kotikonnuille palaava mies on innostunut uudesta tehtävästään ja on kiinnostunut luomuviljelystä.

–  Pöydässä on ollut aina itse kasvatettua luomuperunaa, kasviksia ja vihanneksia, mies tuumaa.

Hän sanoo, ettei maaseudulla tässä tilanteessa saa jäädä odottamaan mitään.

– Meidän on itse toimittava ja haettava uusia mahdollisuuksia. Minä uskon, että tässä on avautumassa hyvät mahdollisuudet, jotka antavat monille koko maakuntaakin ajatellen uusia valoisampia näkymiä, Rainer Wennström uskoo.

Rainer Wennström on lupautunut yrttikasviviljelyn veturiksi. Taustalla Toholammin Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kentala.
Rainer Wennström on lupautunut yrttikasviviljelyn veturiksi. Taustalla Toholammin Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kentala.