Maija Kortetmaa haluaa panostaa kuntouttavaan arkielämään

13.8.2016 / Toholammin kehitys

Toholampilainen Maija Kortetmaa avasi vanhusten hoivapalveluja tarjoavan Mirjamituvan toiminnan vuonna 1999. Kymmenen vuotta myöhemmin hän laajensi toimintoja. Mukaan tuli vanhusten asumispalveluja tarjoava Katariinan kamari, joka on aivan paikkakunnan ydinkeskustassa, torin laidalla. Nyt yrityksen toimintamallia on hieman muutettu.

– Me tarjoamme asumista sekä kodinhoitoon liittyviä tukipalveluja, kuten esimerkiksi ruokaa, siivousta ja pyykkäystä.

Maija Kortetmaa sanoo, että asian voisi ilmaista niinkin, että me tarjoamme turvallisuutta, jotta asukkaat pärjäävät jokapäiväisten asioidensa kanssa. Asukkaita on 20 eli kaikki paikat ovat täynnä.

– Vanhin täyttää lähitulevaisuudessa 97 vuotta ja 90 -vuotiaita on viisi. Talonväen keski-ikä on noin 85 vuotta, Maija Kortetmaa kertoo.

Työntekijöitä hänellä on kolme ja lisäksi viisi avotyöntekijää toimintakeskuksesta. Yrittäjä kertoo, että lähihoitajat kouluttautuvat parhaillaan kuntoutumisen osa-alueella. Syksyn myötä Mirjamituvan ja Katariinan kamarin väen kanssa aloitetaan kuntouttava arkielämä.

– Meillä on oltava rohkeutta, että uskallamme ottaa vastuun vanhuksen yrittämisestä sekä rohkaista, kannustaa ja tukea häntä, Maija huomauttaa.

Hän sanoo, että kävely on tärkein, ykkönen. Niinpä sitä taitoa täytyy vaalia kaikin tavoin. Mutta jos kävely ei luonnistu, noustaan ainakin seisomaan.
Tässä yhteydessä Kortetmaa ottaa esiin hoitajien kiireet. Monestihan sanotaan, ettei heillä ole kuntoutustyöhön aikaa.

– Minä uskon, että kuntouttavaan toimintaan panostamalla ei sen jälkeen olekaan niin paljon sitä varsinaista hoitamista eli saadaan hoitamisesta aikaa kuntoutukseen, Maija puntaroi asiaa.

Kun yrittäjä peräänkuuluttaa hoitajien rohkeutta kannustaa ja tukea asukkaita, sitä samaa rohkeutta on myös Maija tarvinnut yrittäjän taipaleellaan. Lisäksi hän on saanut kannustusta

– Kyllä meillä myös työyhteisö on erittäin hyvä. Yhdessä me on aina jaksettu mennä eteenpäin, vaikka välillä se on joskus tuntunut vähän vaikealtakin, Maija toteaa.

Kortetmaan Maija Katariinan kammarissa
Maija Kortetmaa jututtamassa talon asukkaita Katariinan kamarissa