Kari Hautanen oli kunnan ensimmäinen elinkeinoasiamies

26.3.2017 / Toholammin kehitys

Tarjoustalo-ketjun perustajat vierailivat Toholammilla

Kari Hautanen toimi Toholammin ja Lestijärven kuntien yhteisenä elinkeinoasiamiehenä vuosina 1975 – 1977. Nyt kunnan ensimmäinen elinkeinoasiamies vieraili Toholammilla Arja -vaimonsa kanssa.

– Kun ajoin Toholammin kunnantalolle ja pistin auton parkkiin, vastassa oli sosiaalisihteeri, joka heti kysyi, että oletko jäänyt usein välille. Minun autoni merkki oli Lada 1500 S, Hautanen nauraa yli neljän vuosikymmenen takaiselle muistolleen Toholammilta.

Kari Hautanen siirtyi virallisesti eläkkeelle viime kesänä.

– Mikäli terveyttä riittää, olen töissä 70 -vuotiaaksi saakka, mies tuumasi.

Hän toimii nykyisin Suomen Kauppayhtiöt Oy:n, entiseltä nimeltään Tarjoustalo-Yhtiöt Oy, toimitusjohtajana. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Arja Hautanen. Näin asioista keskusteleminen hoituu sujuvasti. Yhtiö harjoittaa sijoitustoimintaa pörssiyhtiöihin, kiinteistöihin ja hiukan myös Startup -yrityksiin.

Alajärveltä kotoisin oleva Kari Hautanen on saanut kauppaneuvoksen arvon ja vimpeliläissyntyinen Arja Hautanen on talousneuvos. He ovat tehneet pitkän ja menestyksekkään päivätyön kaupan alalla ja ovat muun muassa Tarjoustalon perustajia.

Toholammin aikana Arja oli opettajan tehtävissä Kannuksessa.

– Toholammilla me asuimme Lampi-Marketin yläkerrassa. Liisa Jokela piti asusteliikettä alakerrassa.

Hautaset kertoivat, että he varasivat Porkolan alueelta tontin, mutta rakennusaikeet jäivät, kun Kari valittiin Halpa Hallin konttoripäälliköksi Kokkolaan. Hautaset lähtivät kohtuullisen pian mukaan yritykseen, johon heidän yhtiökumppanikseen tuli niin ikään Halpa Hallissa töissä ollut mies. Näin syntyi uusi halpakauppa Hyvinkäälle. Yrittäjät eivät halunneet jäädä kilpailemaan Halpa Hallin kanssa samalle alueelle.

– Yhtiökumppanimme halusi ostaa kuitenkin meidät kaupasta ulos jo puolen vuoden jälkeen, ja me lähdimme yrityksestä.

Hautaset eivät jääneet nopeita muutoksia ihmettelemään, vaan perustivat ensimmäisen Tarjoustalo-ketjun myymälän vuonna 1980 Hyvinkään Hämeenkadulle. Tämän jälkeen Tarjoustalo-ketju laajeni tasaiseen tahtiin, ensin eteläisen Suomen ja myöhemmin Varsinais-Suomen alueelle.

Vuonna 1992 Tarjoustalo Oy oli kasvanut jo Suomen 500 suurimman yrityksen joukkoon. Talouselämä -lehti arvioi Tarjoustalon silloin Suomen parhaaksi yritykseksi. Tarjoustalo sai lehdeltä ainoana yrityksenä Suomessa kouluarvosanaksi täyden kympin. Jatkossakin Tarjoustalo säilytti arvosanan 10 vuosittaisissa Talouselämän taseanalyyseissä.

Enimmillään kauppoja oli 34 ja yli tuhat työntekijää. Hautaset olivat osakkaana myös yhtiössä, joka toi tavaraa ulkomailta eli se toimi tukkuliikkeen roolissa. Kari Hautanen toimi yhtiön toimitusjohtajana. Tarjoustalo oli myös Markantalo Oy:n osakas. Sen hallituksessa Kari Hautanen toimi vuoteen 2006 saakka, jolloin Markantalo myytiin Gigantille.

Arja Hautanen muistaa hyvin, kun he aloittivat sijoitustoiminnassa.

– Alkuun tuli heti mittava menetys. Kun lähdimme ajamaan Hyvinkäältä minun kotiini Vimpeliin, autossa ei puhuttu sanaakaan. Oli hiljaista, Arja muistelee.

Alkuhämmennyksen jälkeen heidän johtamansa sijoitusyhtiö on myös menestynyt.

Kari Hautanen uskoo nyt verkkokaupan tulevaisuuteen. Yhtiö on viime vuosina myynyt joitakin kiinteistöjään.
Hautaset osallistuivat Toholammin vierailullaan muun muassa yrittäjäyhdistyksen järjestämään iltakahvitilaisuuteen. Se kiinnosti myös paikallisia yrittäjiä, sillä tilaisuuteen osallistui kolmattakymmentä henkilöä. Mukana oli myös Aaro Marjakangas, Kari Hautasen esimies 40 vuoden takaa. Silloinen kunnanjohtaja Marjakangas katseli Hautasta hetken ja totesi, että sinä olet oppinut tekemään kravattiin solmun.

– Muistan, kun me lähdimme Helsinkiin ja tulin sinua hakemaan kotoasi. Vaimo oli sanonut, että pitää pukeutua siististi. Sinulla oli kravatti kädessä. Siihen ei tainnut syntyä koko matkan aikana kunnon solmua. Rahaa kuitenkin sillä reissulla saatiin, ja sinä osasit perustella vesiyhtiön lainatarpeet todella hyvin.

Pesäpallostakin tietysti puhuttiin. Arja muisteli, että hän olisi päässyt joskus pelaamaan joukkueeseen, kun kuulivat, että olen Vimpelistä kotoisin.

– Kyllä me sponsoroimme aina ottelun, kun Vimpeli tulee Hyvinkäälle pelaamaan, Kari Hautanen huomautti.

Arja ja Kari Hautanen vierailivat Toholammilla ja tutustuivat muun muassa kunnan keskustaan. Kuvassa he poseeraavat Karin 40 vuoden takaisen työpaikan eli kunnantalon edustalla.
Kari Hautasen esimies Toholammilla oli kunnanjohtaja Aaro Marjakangas. Hän oli myös mukana iltakahvitilaisuudessa.
Tuotantopäällikkö Jari Korkiakangas esitteli Hautasille Pramia Plasticin toimintaa.