Automies ja hevosharrastaja yhteistyössä

10.2.2017 / Toholammin kehitys

Tuloksena uudenlaiset harjoituskärryt

Mitä tapahtuu, kun kilpa-autoilua harrastava ja hevosurheilun kanssa tekemisissä olevat miehet lyövät päänsä yhteen. Ihmeitä. Näin voisi sanoa. Tästä on hyvä esimerkki Toholammilta, kun hevosmies Matti Hukari ja kilpa-autoilun kanssa koko ikänsä tekemisissä ollut Tuomo Kellosalo istuivat saman pöydän ääreen.

Miesten yhteistyön tuloksena ovat syntyneet TuMa-kärryt. Kärryjen nimi tulee luonnollisesti niiden kehittäjien Tuomon ja Matin nimistä. Parivaljakko sanoo, että kärryt tuovat päivittäisen treenin aivan uudelle tasolle.
– Ne säästävät niin ajajan kuin hevosenkin selkää. Kärryjen ainutlaatuinen rakenne tekee treenistä nautinnollisen. Penkin jousitukseen on otettu mallia kilpa-autosta. Heikommalla alustallakin ajettaessa pikkumontuista koituvat iskut eivät hakkaa sen paremmin miehen kuin hevosenkaan selkään, sillä jousitus on suunnattu pituussuunnassa aisaan, joten se on todella hellävarainen.

Hyvin suunnitellun jousituksen lisäksi kärryissä on tukevat pyörät, jotka eivät tee niistä kuitenkaan raskaita.

Harjoituskärryihin on suunniteltu myös valot, jotta ajo on entistä turvallisempaa sellaisillakin teillä, missä on muutakin liikennettä. Näkyvyyden parantamiseen on otettu mallia kuorma-autojen valoista.

Toholampilainen Erkki Jämsä on ajanut viime kuukaudet valojen kanssa ja saanut runsaasti kiitosta muilta tiellä liikkujilta.

– Ei näitä antaisi enää millään pois. Tämähän on tärkeää asia meidän kaikkien turvallisuuden kannalta, Erkki Jämsä huomauttaa.

Valot toimivat pienellä akulla. Kellosalo kertoo testanneensa, että se kestää ulkonakin noin sata tuntia, joten akkua ei tarvitse olla aina lataamassa.

Toholampilaismiesten suunnittelemia kärryjä on käytössä kotimaan lisäksi myös Ruotsissa.
Jousitus on oleellinen osa uusissa harjoituskärryissä.

 

Erkki Jämsä lähdössä lenkille. Tuomo Kellosalo katsoo, että valot toimivat.
Hevosen kanssa lenkkeilevät huomataan, kun kärryissä on valot.