Mukana yrittäjiä ja kunnan edustajia

27.10.2016 / Toholammin kehitys

Juukalaiset vierailivat Härkänevalla

Väinö Herneniemi lähti ”pystymetsästä” vuoden 2012 kuntavaaleihin ja ylsi suoraan kunnan ääniharavaksi 135 äänellä. Hän istuu valtuuston lisäksi muun muassa kunnanhallituksessa. Hänen aloitteestaan Juuan kunnan luottamushenkilöitä ja yrittäjiä vieraili jokin aika sitten muun muassa Lestijokilaaksossa. Toholammilla juukalaiset tutustuivat Iida Nylanderin johdolla Finn Springin historiaan ja nykypäivään. Lisäksi he vierailivat Tiina ja Ilpo Wennströmin maatilalla, jossa on käynnissä mittava navetan laajennus.

Juukalaisten joukossa oli myös kannuslaislähtöinen Väinö Hernesniemi, joka on mukana kunnalliselämässä ja lisäksi vahva yrittäjä. Yritystä vetää nykyään hänen poikansa Seppo.

Toholammilla asuva Mauno Määttänen on Väinön rippikoulukaveri.

– Kyllä nyt titteli meni taatusti oikealle miehelle, toholampilainen Mauno Määttänen totesi, kun hän viime kesän alkupuolella kuuli, että rippikoulukaveri Väinö Herneniemi on saanut talousneuvoksen arvonimen. Kannuksen Niemosesta lähtöisin oleva mies on asunut pitkään Juuassa.

Kun juukalaiset vierailivat Härkänevalla Väinö Hernesniemen johdolla, paikalla oli myös hänen rippikoulukaverinsa Mauno Määttänen.
Kun juukalaiset vierailivat Härkänevalla Väinö Hernesniemen johdolla, paikalla oli myös hänen rippikoulukaverinsa Mauno Määttänen.

Kun kuuntelee Mauno Määttäsen jutustelua rippikoulukaveristaan, hänen sanomaansa on helppo yhtyä. Vaikeuksia on matkalle sattunut.

– Muistan, kun Väinö kertoi, ettei heillä Tuula -vaimon kansa ollut pikku-Fiatin takapenkillä oikeastaan muuta kuin ompelukone heidän muuttaessaan Kannuksesta Juukaan, Itä-Suomeen. Hernesniemi aloitti uraa turkisalalla. Hän oli kouluttautunut turkisteknikoksi ja toimi asiantuntijana ja kiersi sen myötä myös lukuisissa maissa. Lisäksi hän toimi paikallisen rehutehtaan johdossa ja ehti perustaa oman turkistarhankin.

Mutta sitten tuli 1980- ja 1990 -lukujen vaihteessa jyllännyt lama.

– Se koetteli myös turkistaloutta. Siinä romahti Väinön niin kuin monen muunkin elämäntyö noihin aikoihin, Mauno Määttänen kertoo. Siinä olivat varmasti silloin vitsit vähissä.

Mauno Määttänen muistuttaa, että Herneniemen ominaisuuksiin on aina kuulunut työteliäisyys, tiedonhalu, oikeanlainen uteliaisuus ja viisaus. Tämä näkyy suvussa laajemminkin, Mauno Määttänen huomauttaa.

Noihin aikoihin ajoittuu myös määräys, että turkistarhat pitää aidata ja Väinö tarttui siihen täkyyn ja sillä tiellä mennään edelleen. Tosin nyt turva-aitoja rakennetaan muualle kuin turkistarhojen ympärille. Tarhat näyttelevät todella pientä osaa.

VS Turva-Aidat Oy:n liikevaihto on kahdeksan miljoonan euron luokkaa. Yrityksen johtajana toimii Seppo Hernesniemi. Johdossa on tapahtunut sukupolvenvaihdos, mutta Väinö on edelleenkin yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

Hernesniemen turva-aidoista on rakennettu turvaa esimerkiksi Helsingissä suojaamaan valtioiden päämiehiä suurkokousten yhteydessä.

Onpa Hernesniemen yrityksellä kokemusta viime kuukausilta taas erikoisesta työmaasta. Yritys on rakentanut turva-aitaa Pyhäjoella Fennovoiman kiistellyllä ydinvoimalatyömaalla.

–  Pahimmilla alueilla aidat on jouduttu tekemään jo kolmeen kertaan. Se mitä päivällä on saatu aikaiseksi, on voitu yöllä pistää nurin, Hernesniemi ihmettelee villiä menoa Pohjois-Pohjanmaalla.

Talousneuvos Väinö Hernesniemi ja Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen kiittivät Iida Nylanderia Finn Springin esittelystä.
Talousneuvos Väinö Hernesniemi ja Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen kiittivät Iida Nylanderia Finn Springin esittelystä.
Seppo Hernesniemi
Juuan yrittäjien puheenjohtaja Seppo Hernesniemi kiitti myös vierailumahdollisuudesta.