Kimmo Kentala jää eläkkeelle

6.6.2017 / Toholammin kehitys

”Nyt voi ottaa hieman rennommin”

Toholammin kehitysyhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kentala jää lähitulevaisuudessa aivan virallisesti eläkepäiville.

Vielä jonkin aikaa hän pitää lomia. Läksiäiset on pidetty, ja väkeä oli liikkeellä aivan tungokseen asti. Paikalla oli myös Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Kimmo on kulkenut töissä Halsuan Kanasesta. Siinä sivussa on pyöritetty yhdessä Anneli -vaimon kanssa maatilaa. Nyt se on nuoremman polven omistuksessa. Anneli ja Kimmo ottivat hieman etäisyyttä ja siirtyivät joen toiselle puolelle, taloon, jossa Annelin edesmennyt isä asui.

– Kyllä tässä varmasti jatkossakin tulee tehtyä maatilan töitäkin. Tyttären mies joutuu työnsä puolesta olemaan paljon reissun päällä. Hän on paljasjalkaisia lauttasaarelaisia, mutta kotiutunut pienen maaseutukylän elämään hyvin, Kimmo kertoo.

Nuoren perheen lapset: 7-vuotias Jeremias ja kaksivuotias Joonas ovat usein myös mukana töissä.

Joonas on erityisesti tutan poika, Kimmo naurahtaa.

Mutta sittenpä palataan kuitenkin hetkeksi vielä työelämään. Kimmo Kentala näkee yhtenä suurimpana haasteena yritystoiminnan kehittämisessä pääoman puutteen.

– Hyviä ideoita saattaa olla, mutta niiden toteuttaminen on hankalaa.

Kehitysyhtiö on toiminut usein seinien eli tilojen rakentajana.

– Olemme sillä tavalla voineet monessa tapauksessa auttaa liikkeelle lähdössä ja laajentamisessa. Nyt kehitysyhtiö ei saa enää avustuksia tilojen rakentamiseen. Jotta saa avustuksen, rakentaminen jää yrittäjän kontolle. Jos näin mennään, tämä vakeuttaa pienten maaseutupaikkakuntien kehittämistyötä, Kentala harmittelee.

Toholammin Kehitys Oy on toiminut kymmenen vuotta. Kentala on ollut sen toimitusjohtajana koko ajan. Jo sitä ennen hän oli ehtinyt olla pitkään kunnan kiinteistöinsinöörinä.

Esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden ajalle mahtuu myös suuria rakennushankkeita kunnan puolella, kuten esimerkiksi Männistön palvelutalo ja auditorion rakentaminen. Kentala on ollut kunnan rakennustöiden lisäksi mukana myös seurakunnan rakennushankkeissa.

Hän sanoo, että työskentely kehitysyhtiössä on ollut mielenkiintoista ja haastavaa. Siinä on saanut elää yrittäjien ilojen ja murheiden kanssa.

 – Kyllä me olemme varmasti tehneet paljon pioneeriityötä. Joskus on tullut takapakkiakin, mutta kyllä kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen, eläköityvä toimitusjohtaja toteaa vaatimattomaan tyyliinsä.Hän pitää erittäin mielenkiintoisena Härkänevan alueen kehitystä.

Siellä on ollut monenlaisia haasteita, mutta vaikeitakin asioita on pystytty porukalla ratkomaan myönteiseen suuntaan, jotta on päästy eteenpäin.

– Onhan se jotenkin ihmeellistä, että esimerkiksi Leader Snack Factory on panostanut Vantaan lisäksi myös Härkänevalle. Yritys on jälleen siinä vaiheessa, että laajentaminen on edessä. Siinä on taas yhteinen haaste ovella.

Hän sanoo, että kylällä on aivan erityisen hyvä henki ja tyyli hoitaa asioita.

– Harvoin vaivutaan synkkyyteen, Kentala naurahtaa.

Tällä erää Toholammin kärkihankkeisiin kuuluvat tietysti biolaitos ja biokaasulaitokset. Sellainen on tulossa niin kirkonkylään kuin Härkänevallekin. Kentala toivoo, että myös biolaitos nähdään vielä ennen pitkää toiminnassa.

– Siihen on panostettu ja töitä on tehty paljon. Nyt pitäisi löytää rahoittajia, jotta toteuttamisessa päästään eteenpäin.

Kimmo Kentala on kiinnostunut  erikoiskasvien viljelystä. Niinpä hän aikoo nyt eläkepäivillään kokeila kaikenlaista. Erikoiskasveja on jo hankittu ja asioita tukittu. Eikä mies varmastikaan muista olevansa eläkkeellä. Näinhän siinä käy. Toki nyt saa suhtautua hieman rennommin päivän koitoksiin.

Toimitusjohtaja Kimmo Kentalan (oikealla) läksiäisiä juhlittiin kunnantalolla. Mukana olivat myös Kimmon työn jatkaja Esa Järvenoja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja kunnanjohtaja Jukka Hillukkala.