Iso navettalaajennus meneillään
 Wennströmit tuplaavat karjamäärän7.7.2016 / Toholammin kehitys

– Eihän tämä nyt niin kovin paha kriisi ole. Pankit jopa antavat rahaa ja investoidaan, toholampilainen maanviljelijä, yrittäjä Ilpo Wennström tuumaa tästä ajasta.
Hän on luonteeltaan peruspositiivinen ja uusia visioita virittelevä mies.
Aamutoimet navetassa on tehty ja isäntä suuntaa askeleensa tuotantolaitoksen toiseen päähän. Menossa on navetan laajennus.
Urakoitsijana toimiva toholampilaisyrittäjä Jarno Välikangas on luvannut, että 2500 neliömetrin laajennus on valmis marraskuun tietämissä. Laajennuksen jälkeen Tiina ja Ilpo Wennströmin navetan koko hyvästikin tuplaantuu. Neliöitä on 4500. Laajennuksen kustannusarvio on 2 miljoonaa euroa, mutta Ilpo uskoo, että hieman siitä pystytään nipistämään.
Kun uusi vuosi koittaa, Wennströmien navettaan mahtuu 280 lypsävää ja nuori karja eli yhteensä 540 päätä. Laajennuksen myötä karjamääräkin kaksinkertaistuu nykyisestä.

 

Aamutoimet navetassa on tehty ja lehmät ovat tyytyväisiä. Ilpo Wennström sanoo, että periksi ei saa antaa.
Aamutoimet navetassa on tehty ja lehmät ovat tyytyväisiä. Ilpo Wennström sanoo, että periksi ei saa antaa.

Tiina ja Ilpo aloittivat 20 vuotta sitten

Tiina ja Ilpo Wennström ostivat parikymmentä vuotta sitten maatilan Härkänevalta Ilpon kotitilan lähistöltä.
– Osuuspankki antoi rahat ja takuumiehinä olivat sisarukset sekä Leppäsaaren Veikko, isäntä muistaa elävästi maatalousuran urkenemisen.
Tilalla oli viisi lehmää. Kannuksen Korpelasta kotoisin oleva Tiina piti tuolloin grilliä Kannuksen keskustassa ja Ilpo oli töissä Kokkolassa, mutta samoihin aikoihin hänet valittiin Poutun ostoasiamieheksi, mikä sopi hyvin uuteen tilanteeseen.
– Vuonna 1998 Wennströmit rakensivat uuden navetan ja siihen mahtui jo 31 lehmää ja nuorikarja päälle, Tiina ja Ilpo kertovat.
Seitsemän vuotta sitten Wennströmit rakensivat uuden navetan, joka nyt sitten saa lisää pituutta.
Tiina ja Ilpo Wennströmin tilan liikevaihto on nyt 1,6 miljoonaa euroa, joten hyvällä syyllä voidaan puhua yrityksestä, jolla on myös talon ulkopuolista työvoimaa. Jatkajastakin on kotona keskusteltu, vaikka Tiina ja Ilpo ovat vasta parhaassa keski-iässä.
– Eihän tässä ole kuin 48-vuotias. Kyllä se on aivan liian pitkä aika ruveta kuolemaa odottamaan. Jotain on tehtävä, Ilpo heittää väliin.
Hän huomauttaa, ettei ketään painosteta tähän hommaan.
– Katsotaan tilannetta rauhassa.

Biokaasulaitos suunnitteilla

Peltoa Wennströmeillä on vuokramaiden kanssa yhteensä 160 hehtaaria. Toholammin Härkänevan rapamaapellot soveltuvat hyvin nurmituotantoon eli nurmi saadaan tilalle omasta takaa.
– Lietteen levitystä varten on saatu naapureiden kanssa tehtyä sopimuksia, Tiina ja Ilpo kiittelevät.
Mikäli heidän lähiajan haaveensa toteutuu, traktorilla rällääminen vähenee. Tilalla on vireillä biokaasulaitoshanke. Wennströmiä kiinnostaa kuivamädätys. Siinä 70 prosenttia jäisi vedeksi, jossa olisi typpeä. Sen voisi sadettaa putkistoja pitkin pelloille. Fosforipitoista kuiva-ainesta olisi 30 prosenttia. Tämän lisäksi kaasu johdettaisiin putkistoa pitkin Härkänevan tehdasalueen käyttöön sähköksi. Suunnitteilla olevan biokaasulaitoksen kustannusarvio on noin 300 000 euroa, putkiverkosto maksaa noin 40 000 ja generaattori 200 000 euroa.
Ilpo Wennström sanoo, että tämän hankkeen osalta on saatua apua Toholammin kehitysyhtiöltä. Toimitusjohtaja Kimmo Kentala toteaakin, että kehitysyhtiö on viemässä eteenpäin biokaasulaitoksen lisäksi biojalostamohanketta.
Tiina ja Ilpo Wennström ovat kiertäneet ja tutustuneet laajemminkin Euroopan maatalouteen.
– Meidän ei kannata ollenkaan hävetä. Se on varmasti niin, että täällä pitää olla pakostakin tehokas, ja se näkyy

Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kentala (oikealta), Ilpo Wennström ja urakoitsija Jarno Välikangas vaihtavat ajatuksia navettatyömaalla.
Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kentala (oikealta), Ilpo Wennström ja urakoitsija Jarno Välikangas vaihtavat ajatuksia navettatyömaalla.