Graeme Cartmell on kotiutunut hyvin

14.9.2017 / Toholammin kehitys

Mies perusti yrityksen Toholammille

Siitä on kymmenen vuotta aikaa, kun englantilainen Graeme Cartmell muutti Suomeen, Jyväskylään. Nyt hän on perustanut oman yrityksen. Se toimii Toholammin Käännässä, jonne on kirkonkylästä Pohjapuolentietä matkaa viitisen kilometriä. Paikka tuntuu sopivan idylliseltä, kun mies kertoo yrityksestään. Vielä viitisentoista vuotta sitten asuinkäytössä ollut iäkäs talo maalaismiljöössä on yrityksen käytössä.

Graeme Cartmell on erikoistunut vanhan korjaamiseen, entisöintiin. Se on mielipuuhaa, mutta puusepän taidot eivät rajoita työntekoa. Työn ei tokikaan tarvitse olla nimenomaisesti entisöintiä.

– Toivon, että ihmiset ottavat rohkeasti yhteyttä, tulevat käymään. Katsotaan hommaa yhdessä. Asiakkaan toiveita pitää kuulla, uusi yrittäjä muistuttaa.

Kurkistetaanpa välillä oven taakse. Miksi mies pakkasi laukkunsa ja tuli Suomeen. Vastaus ei ole yllättävä.

– Kati, mies sanoo, viittaa vaimon suuntaan ja nauraa.

Suomi maana ei ollut nuorelle englantilaismiehelle kovinkaan tuttu.

– Tiesin formulakuskit ja sen, että Suomi on Venäjän naapuri ja yliystävä. Tämä ulkomailla varsin yleinen näkemys lähti kuitenkin hyvin pian pois, kun tulin Suomeen. Siinä se tietämys oikeastaan kuitenkin oli, Graeme tuumaa.

Nykyajan suomat mahdollisuudet tekivät Katin ja Graemen yhteydenpidosta mutkattoman, mutta se oli kuitenkin etäyhteyttä.

Kati oli muuttanut Toholammilta Jyväskylään opiskelemaan, joten luonteava paikka oli asettua yhdessä juuri sinne. Kaikki on käynyt ja sujunut mutkattomasti, mutta jotain pientä ihmettelemistä Englannista Suomeen muuttaneelle toki alkuun hetkittäin riitti.

– Kyllähän sitä esimerkiksi bussipysäkillä ihmetteli, kun satoi ja katoksen alla suojassa oli vain yksi ihminen. Muut seisoivat etäämpänä, jokainen yksikseen omissa mietteissään, Graeme naurahtaa.

Pienen ihmettelyn jälkeen hän pääsi asian ytimeen. Suomalaiset ovat hieman jöröjä. Avautuminen ei ole kovinkaan yleistä.

Graeme Cartmell on luontoihminen. Hän arvostaa luontoa.

– Täällä vain taivas on kattona. Joet ja järvet, maisemat yleensäkin ovat hienoja. Aivan mahtavaa. Ja se hiljaisuus, mies kuvailee innostuneesti.

Tätä taustaa vasten ymmärtää hyvin sen, että Toholampi alkoi vetää puoleensa. Graeme tietysti tutustui heti Suomeen muuttaessaan Toholampiin, sillä asuivathan Katin vanhemmat ja hänen sukuaan paikkakunnalla.

– Kolmisen vuotta sitten me myös  aloimme miettiä mahdollisuuksia muuttaa Toholammille. Viime vuonna, ennen joulua, me sitten teimme sen ratkaisun, Kati ja Craeme toteavat.

Kati käy nyt töissä Kälviällä ja toimii 4H:n kirjanpitäjänä. Graemekin ehti olla kesäajan töissä Halpa Hallissa. Hän oli ollut jo Jyväskylän Prismassa hommissa, joten kesätyö Halpa Hallissa tuntuikin luontevalta.

Graeme puhuu hyvin suomea, joten kontaktiongelmia ei ole. Hän sanoo, että monet työkaverit haluavat verestellä myös englannin taitojaan, joten omaa äidinkieltäkin on saanut käyttää ja kyllähän Jyväskylässä asioitiin myös englannin kielellä.

Mennäänpä vielä sisälle Graeme Cartmellin yritykseen. Hänellä on selvästi myös yrittäjähenkeä. Hän suunnittelee tulevaisuutta ja yrityksen kehittämistä. Mies huomauttaa väliin, että nythän ollaan aivan alussa. Hän on kouluttautunut entisöintityöhön, mutta ei mies kaihda uustuotantoakaan. Siitäkin on jo kokemusta.

– Lattioiden hiontatyöt on tarkoitus aloittaa lähitulevaisuudessa, Graeme kertoo.

Cartmellit asuvat Toholammin keskustan kupeessa, Maunussa. Yritykselle tilat löytyivät Katin vanhempien kodin pihapiiristä, lähietäisyydeltä.

Kotona  Maunussa heidän lisäkseen asustaa kaksi koiraa ja kissa. Vapaalla näin kesäaikaan uudet toholampilaiset suuntaavat Kalajoelle golfaamaan, ja tietysti luonto vetää puoleensa.

Yrityksen kynnyksellä. Kati ja Graeme Cartmell istuvat yrityksen ulko-oven kynnyksellä. He sanovat, että viimeiset kolme vuotta he pohtivat muuttoa Toholammille.
Monenlaista. Entisöinnin lisäksi Graeme tekee myös uustuotantoa.