Ensi vuonna Pariisin messuille

6.9.2016 / Toholammin kehitys

Haapamäki luo omaa mallistoaan

Toholampilainen hopeaseppä Mauri Haapamäki luo omaa mallistoaan. Hän on mukana Kosekin kansainvälistymishankkeessa, jonka myötä siinä mukana olevat lähtevät Pariisin messuille ensi vuonna. Haapamäki sanoo, että tuolloin oma brandi pitäisi olla kasassa.

Haapamäen töissä näkyy skandinaavinen puhdaslinjaisuus, eleettömyys ja veden liike. Hän vie toteutuksen äärimmäisyyksiin ja tavoittelee muotoja, joita on vaikea jäljitellä. Tällä hetkellä Haapamäki tekee oman tuotannon lisäksi töitä Kultakeskus Oy:lle.

Ari Haapamäki, Maurin isä, on seppämestari, joten kädentaitajan ammatti menee vähän niin kuin perintönä. Mauri on opiskellut hopeasepän jalometallialan jatkokoulutuksessa muun muassa painosorvaustekniikkaa. Hän on ollut Unkarissa sikäläisen seppämestarin opissa ja unkarilaisia seppiä on vieraillut myös Toholammilla.

Mauri kuvailee vuorovaikutusta tärkeäksi ja arvokkaaksi. Siitä ammennettu oppi on vienyt häntä urallaan eteenpäin.

Mauri Haapamäki on ollut myös töissä Helsingissä Painosorvaamo H. Johansson Oy:llä

Toholammin hopeaseppä perusti oman yrityksen vuonna 2002.

– Pikkuhiljaa on menty eteenpäin, mies tuumaa vaatimattomaan tapaansa.

Hänen yrityksensä on tyypillinen yhden miehen hopeasepänverstas. Pääosin työt valmistuvat hopeasta, mutta myös tina, punametallit, alumiini ja teräs taipuvat kevyesti sorvissa. Jo mainitun painosorvauksen lisäksi Maurilta onnistuu myös perinteinen taontatekniikka.

Haapamäen kynttilänjalat pysäyttävät ja pistävät hiljaiseksi. Niissä avautuu taiteellinen sanoma. Maurin käsissä on syntynyt esimerkiksi myös kahvikalustoja, maljoja, ruokailuvälineitä, kummilusikoita ja muita lahjaesineitä.

Hopeaseppä Mauri Haapamäki on lähdössä omalla tuotannollaan ensi vuonna Pariisin messuille.
Hopeaseppä Mauri Haapamäki on lähdössä omalla tuotannollaan ensi vuonna Pariisin messuille.
Kynttilän jalat
Haapamäen työt pysäyttävät.