Maaseutuhotelli yrittäjävetoiseksi

Jaa tämä:

Hirvikosken isäntä vaihtui

Hirvikosken maaseutuhotellin vetäjä on vaihtunut. Keski-Pohjanmaan Kurssikeskuksen ja nuorisoseurasäätiön isännöimänä toiminta pyöri lähes 48 vuotta. Nyt maaseutuhotelli on yrittäjävetoinen ja sen toiminnasta vastaavat Heli ja Jarkko Kellosalo.

Jarkko Kellosalo sanoo, että he ovat olleet paikasta jo pidempään kiinnostuneita.

– Nyt se on sitten totta ja olemme aloittaneet Hirvikosken maaseutuhotellin yrittäjinä.

Jarkko avasi minibaarin huhtikuun alussa Toholammin keskustassa, ja Heli pyörittää Sillankorvan kahvilaa.

Lisäksi Jarkko on tehnyt yrittäjänä töitä myös Kone Oy:lle 10 vuotta.

– Viime aikoina työmatkat suuntautuivat suurimmaksi osaksi Etelä-Suomeen, mutta aikaisemmin työkohteet saattoivat olla missä päin maapalloa tahansa. Kyllä sitä on laivalla tullut maapallo kierrettyä. Nyt reissaaminen saa jäädä, mies tuumaa.

Yrityspuolella Kellosalot haluavat nyt panostaa Hirvikoskelle.

– Olemme luopumassa Sillankorvasta. Kahvila on hyvin toimiva yritys, mutta jostakin on luovuttava, kun joka paikkaan ei ehdi. Haluamme pyörittää maaseutuhotellia perheyrityksenä, Jarkko Kellosalo toteaa.

Hän sanoo, että vetovoimatekijät paikan kehittämiseksi löytyvät läheltä.

– Kyllä varmasti luonto ja rauhallisuus ovat avainsanoja, kun paikkaa kehitetään. Lestijoki antaa mahdollisuuden melontaan ja kalastukseen. Myös hyvät metsästysmaastot ovat lähellä.

Kellosalo ottaa esimerkin aivan viime viikoilta.

– Meillä asui kiinalaisia, jotka tekivät asennustöitä Härkänevan tehdasalueella. Iltaisin miehet olivat mato-ongella, paistoivat kalansa ja nauttivat. Eräänä iltana he tulivat kalojen kanssa ja pyysivät tekemään kalakeiton. Kyllähän se tehtiin. Särki toki vaihtui loheksi, Kellosalo naurahtaa.

Tämä on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, mistä turistit voivat olla kiinnostuneita.

Kellosaloilla on toki monenlaisia ideoita Hirvikosken suhteen, mutta tietysti markkinointiin pitää panostaa.

– Tämä on saavuttanut tietyllä tavalla omat asiakkaansa, jotka käyvät täällä säännönmukaisesti. Tästä on hyvä yksittäinen esimerkki joulunvietto Hirvikoskella. Tuolloin tänne tulee väkeä ympäri Suomea. Paikat ovat täynnä. Näin on tapahtunut yli 25 vuotta, Kellosalo sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että yrittäjän tehtävä on luonnollisesti etsiä aina uusia mahdollisuuksia paikan kehittämiseksi.

– Siihen me olemme valmiita ja jopa innostuneita, yrittäjä naurahtaa ja sanoo, että jo elokuun yhdentenätoista tempaistaan kuumat terassi-jamit kauniissa maisemissa.

Ei tullut Hirvikoskelle kanalaa

Aika on muuttunut siitä, kun Aulis Kopsala aloitti 47 vuotta ja 10 kuukautta sitten paikan vetäjänä vuonna 1969.

– Kun lainsäädäntö muuttui, eikä kansanopistoja voitu enää käyttää viikonloppuisin ulkopuolisten järjestöjen koulutustoimintaan Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura teki päätöksensä ja ryhtyi hankkimaan omia tiloja. Tyhjiä kouluja oli tuolloin tarjolla, mutta Toholammin keskeinen sijainti vaikutti siihen, että nimenomaan Hirvikoski oli se oikea paikka.

Kopsala sanoo, että paikalle oli selvästi tilaus.

– Tilat tulivat tarpeeseen ja vuonna 1981 oltiin siinä tilanteessa, että rakennettiin retkeilysiipi, johon tuli 16 kahden hengen huonetta. Samaan aikaan Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura perusti kurssikeskussäätiön pyörittämään toimintaa. Kopsala sanoo, että tähän oli omat lainsäädännölliset syynsä.

– Hotellisiipi rakennettiin runsas kymmenen vuotta myöhemmin. Siinä on 40 vuodepaikkaa ja luentosali, Aulis Kopsala kertoo.

Nyt on edessä säätiön purku, joka vie oman aikansa.

Vaikka Hirvikosken kurssikeskuksen aloitus olisi mennyt mönkään, ei sen johtajaksi valittu Aulis Kopsala olisi jäänyt tyhjän päälle. Hän kertoo nyt pilke silmäkulmassa omat suunnitelmansa noilta ajoilta.

– Meillä oli kotona 200 kanaa. Katsoin, että tiloja voi osin helposti muuttaa kanalaksi jos toiminta ei lähde pyörimään. Laskin, että tänne olisi mahtunut 2 000 kanaa.

Ei tarvinnut Aulis Kopsalan Hirvikoskelle kanalaa perustaa. Hirvikoskesta tuli hänelle lähes 48 vuoden työrupeama. Se riittää varmasti yhdelle miehelle.

Innostunut yrittäjä. Jarkko Kellosalo uskoo, että Hirvikosken maaseutuhotellin toimintoja voidaan edelleen kehittää. Aulis Kopsala on ollut talon isäntä lähes 48 vuotta.